közösségi média

3'

Online marketing trendek 2020-ban

Mátyás Krisztián / 1/7/2020

Online marketing trendek: Az Instagram is beújít 2020-ban

Nincs még egy olyan iparág, ami ilyen gyorsasággal változna, mint az online marketing. Ami pár éve még nyerő volt a vállalkozások számára (Facebook-oldal), ma már csak döcög.

Éppen ezért hoztunk nektek néhány trendet, amire érdemes lehet figyelni és picit nagyobb hangsúlyt fektetni 2020-ban.

0. Chatbot

Ez ugyan nem új dolog, viszont egyre kifinomultabbak lesznek a chatbotok az elkövetkezendő években.  Ma még a chatbotok leginkább a customer service problémáinak terhét veszik le a vállalkozásokról, ugyanakkor van már néhány egészen jó megoldás a piacon, ami segíti a felhasználói élmény növelését. Példaként a KIA chatbotjával már a Messengerünkbe mászik az autógyártó katalógusa is.

1. Shoppable posztok - közösségi áruház

Nem igazán sikerült még lefordítani a kifejezést, de itt arról van szó, hogy az Instagram és más közösségi média posztokról a weboldalra irányítás nélkül képesek leszünk megvásárolni a kiszemelt terméket. Ezzel is segítve, hogy a "nézelődő" könnyen vásárló legyen, anélkül hogy elkalandozna másfelé.

Shoppable posts, eladó termékek az instagram posztoknál.
Shoppable posts, eladó termékek az instagram posztoknál. Forrás: www.thedrum.com

2. Direkt üzenetek

2020 legnagyobb online marketing trendje közelebb hozza a cégeket a potenciális ügyfeleikkel. A direkt üzenetek olyan lehetőségeket nyújthatnak a vállalkozások számára, amivel a vásárlók egy olyan platformon lépnek velünk közvetlen kapcsolatba, ahol a kommunikáció villámgyors és ahol a barátaikkal/családtagjaikkal beszélgetnek. Érdemes lehet őket ösztönözni akciókkal, kedvezményekkel, hogy kapcsolatba lépjenek veletek a közösségi oldalaitokon.

3. Mikro-influenszerek

Az influenszer marketing elég hatékony módszernek bizonyult az elmúlt években, egy gond van csupán vele, hogy baromi drága. A legnagyobb és legtöbb embert elérő influenszerekért licitálni a nagy multikkal szemben egy kisvállalkozásnak nincs sok esélye. Éppen ezért egy remek alternatíva a mikro-influenszerek megbízása, akik csupán  ingyenes termékmintákért megemlítik céged.

4. E-mail marketing újratervezve

A hagyományos e-mail marketing CTR, vagyis átkattintási aránya csökkenőben van. Az online marketingesek azért nem adják fel az e-mail marketinget, inkább csak újra tervezik. A legújabb trendek 2020-ban, olyan e-mailek, amik modern és tökéletesen reszponzív dizájnnal valamint klikkelhető gombokkal keltik a feliratkozóban azt az érzést, hogy egy külön weboldalra érkezett, nem pedig egy újabb spam üzenetet kapott.

Weboldal hatású email marketing sablon.
Weboldal hatású email marketing sablon. Forrás: www.bookdepository.com

5. Alternatív közösségi média platformok

A Facebook növekedésének lassulása és adatbiztonsági botrányai miatt 2020-ban érdemes lehet kisebb csatornákat is kipróbálni a növekedésre, mint például a Pinterest, Reddit, Quora, Medium stb. Ha Z generációs célközönséged van akkor szóba jöhet még a Snapchat és a Tiktok is.

6. Google Snippets (Featured snippets)

A Google keresőlistájának háborújában a Featured snippet egy igazi atombomba. Itt ugyanis a legtöbb helyet foglaló hirdetésekre többen kattintanak. Létezik lista, bekezdés vagy táblázat snippetje a Googlenek.

A Google featured snippets.
A Google featured snippets.

7. Vlogolás

YouTube-on, Instán, liveban bárhol. Sokkal közvetlenebb az ha a célközönséged szemébe nézve beszélsz a termékedről, szolgáltatásodról vagy alkotsz véleményt az iparágadról. Az már eleve hitelességet sugall, ha adod az arcod a cégedhez és az ügyfeleid is könnyebben tudnak kötődni majd ahhoz, amit mondasz.

A 2020 rengeteg izgalmat rejt online marketing szempontból, de mégis elmondható, hogy a "személyesebb és közvetlenebb" kapcsolatok erősítése, valamint a technológiai újítások fognak tarolni ebben az évben.

Forrás: 99designs.com

Ha érdekesnek találod, oszd meg a cikket bátran!

Töltsd le ingyenes online marketing anyagunk!

Hasznos eszközök, amikkel felpörgetheted online jelenléted

Ezzel elfogadod adatkezelési feltételeinket.